НОВИНИ

Ваня Григорова отказа да отговори на въпроса „чий е Крим?“

Снимка: НОВА

Кандидатката за кмет на София Ваня Григорова, подкрепена основно от проруски партии, отказа да отговори ясно на въпроси за отношението си към руския президент Владимир Путин и Русия.

В интервю за Нова телевизия Григорова заяви, че въпросните партии само я подкрепят, но тя не е свързана с тях и не е дори член на БСП.

На въпроса “Чий е Крим?”, Григорова отговори раздразнено: “Де да знам чий е Крим?! Има война”. На въпроса “Путин агресор ли е?”, отвърна “Може ли да не отговарям за Путин?” и заяви, че иска да е кмет и че не е геополитик, пише „в. Сега”.

Григорова отговори единствено, че ако стане кмет, ще свали украинското знаме, което се вее на сградата на Столична община. “Там трябва да се веят само националното знаме и знамето на София!”, заяви Григорова.

Кандидатката за кмет каза, че все още не се е чула с Корнелия Нинова, лидер на БСП, защото не разговаря с партийни лидери.

Тази вечер се очакваше да има тв дебат между Григорова и Васил Терзиев, но такъв няма да има. Григорова заяви, че Терзиев се страхува от дебат с нея.

Реакцията на Григорова беше критикувана от редица политици и експерти.

“Отговорите на Григорова са неприемливи”, заяви евродепутатът от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков. “Тя избягва да отговори на основни въпроси, които са от значение за гражданите на София.”

“Григорова показва, че не е подходяща за кмет на София”, заяви политологът Огнян Минчев. “Тя не е готова да отговаря за важни въпроси, които ще засегнат живота на гражданите.”

////////

Отказът на Григорова да отговори на въпроси за Путин и Русия показва, че тя не е готова да поеме отговорност за отношението си към Русия.

Нейните отговори са неприемливи за много хора в България, които смятат, че Русия е агресор и че трябва да бъде изправена пред отговорност за войната в Украйна.

Решението на Григорова да не участва в дебат с Терзиев също е критикувано.

Дебатът е възможност за кандидатите за кмет да представят своите идеи и да отговорят на въпроси от гражданите.

Отказът на Григорова да участва в дебат показва, че тя не е готова да се изправи пред критика и да защити своите идеи.