НОВИНИ

Криза в Европа и Близкия изток: България на кръстопът

Бившият премиер Иван Костов предупреди, че в Европа и Близкия изток се разраства криза с размерите на тази от преди Първата световна война. Той заяви, че българските власти не се ориентират в тази криза и че тя крие огромен риск за страната ни, пише „OffNews”.

Костов посочи, че войната в Израел и Палестина е само част от тази криза. Тя е причинена от руската хибридна агресия срещу всички западноевропейски страни. Русия се опитва да противопостави различни общности вътре в европейските общества, включително големите мюсюлмански общности. Това крие риск от насилие, безредици и дори терористични атаки.

Костов подчерта, че България е засегната от тази криза, защото отбранителният ѝ щит зависи от европейските и атлантическите общества. Отслабването на защитата на сигурността в Европа се вижда от изборите в Унгария и Словакия, където на власт дойдоха Виктор Орбан и Роберт Фицу. Тези лидери са близки до Русия и биха могли да затруднят вземането на отношение срещу руския тероризъм срещу Украйна.

Бившият премиер обясни, че хибридната война е война за умовете и сърцата на хората. Тя се води през промяна на техните възприятия, през лъжливи новини. Целта ѝ е да промени убежденията на хората, да ги насочи срещу базови ценности като демокрация и пазарна икономика.

Костов се съгласи с тезата, че кметските избори в България до голяма степен са избори за определяне на посоката на страната – към Европа или към Евразия. Той призова демократичната общност да гласува в неделя и да не подкрепя вот с “Не подкрепям никого”.