НОВИНИ

Паметник на българската азбука в Лос Анджелис: символ на културния обмен

Снимка МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел проведе среща с кмета на Лос Анджелис Карън Бас, по време на която покани г-жа Бас на официално посещение в София.

На срещата, която се състоя в Лос Анджелис, двете страни обсъдиха възможността за поставяне на паметник на българската азбука в града. Министър Габриел подари на г-жа Бас статуетка, символизираща умален вариант на монумента.

Карън Бас е първата жена кмет в 242-годишната история на Лос Анджелис. Тя е член на Демократическата партия и в периода 2011-2022 представлява щата Калифорния в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

При посрещането кметът Бас връчи на вицепремиера Габриел почетен сертификат на Лос Анджелис.

“Приемам го с признателност и отговорност”, заяви Габриел. “Признателност за добрите отношения с българската общност в Лос Анджелис и цялото Западно крайбрежие. Отговорност, защото заедно можем да направим така, че да имаме по-интензивно сътрудничество в ключови области като иновациите, зеления преход и културата.”

На срещата двете страни обсъдиха редица теми, сред които отбелязването на 120 годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ. Насърчаването на лидерството сред жените и развитието на младите таланти също бе ключов акцент в разговора.

“България и САЩ са партньори в ключови области като сигурността, икономиката и културата”, заяви Габриел. “Убедена съм, че заедно можем да постигнем още по-големи резултати.”